Heb ik je interesse gewekt en/of heb je nog vragen? Ik licht het een en ander graag toe in een persoonlijk gesprek.

Heb ik je interesse gewekt en/of heb je nog vragen? Ik licht het een en ander graag toe in een persoonlijk gesprek.
Grafisch vormgeven en dingen mooi maken vind ik geweldig maar wat ik ook enorm leuk vind is creatieve oplossingen bedenken of de klant verrassen met nieuwe mogelijkheden.
FileMaker is daar een krachtige tool bij. Met behulp van algoritmen, scripts en formules zijn de mogelijkheden eindeloos.
Hieronder enkele voorbeelden.
Bij Weprint was ik de man voor alles wat te maken had met databases en personaliseren. Doorgaans zijn de aangeleverde bestanden niet rechtstreeks te gebruiken in de opmaak, er zal het een en ander aan gesleuteld moeten worden.
Voorbeeld: Een huisarts wilde een mailing versturen aan al zijn cliënten. Het probleem was echter dat hij wel een bestand had, maar het bevatte ál z’n cliënten en hij wilde uiteraard niet meerdere brieven versturen naar hetzelfde adres.
In overleg besloten dat de brieven alleen werden verstuurd aan de oudste bewoner per uniek adres. Ik heb zijn databestand bewerkt, gefilterd en gesorteerd.
Dat gaf wel enige hindernissen met cliënten in studentenhuizen en verzorgingshuizen, maar met wat kleine markeringen kwam er een keurige verzendlijst uit.
Andere veelvoorkomende bewerkingen bij adresbestanden:
– ontdubbelen (soms lastig met twee verschillende spellingen van dezelfde naam)
– splitsen van gegevens (bijv. huisnummer uit adresveld halen)
– foutief ingevulde data corrigeren (bijv. gegevens op verkeerde plaats)
– foutieve hoofdletters in namen en adressen
– speciale tekens die gemangeld in de database komen herstellen
– ontbrekende data aanvullen waar mogelijk (woonplaats/straatnaam van postcode of andersom)
– genereren Kix-code
Het kwam ook geregeld voor dat de klant zijn prints genummerd wil hebben,
bijvoorbeeld bij toegangsbewijzen, notabloks, (loterij)lootjes, formulieren, etc.
Meestal ging dat digitaal en om het eenvoudiger te maken heb ik met Filemaker Pro een kleine app (FileMaker runtime) gemaakt waarmee ik of mijn collega’s snel een databestand konden maken dat je vervolgens in InDesign aan de opmaak koppelt.
Later heb ik daar nog extra montagehulpjes aan toegevoegd.
Ik maakte dit hulpmiddel als een zgn ‘FileMaker runtime’ zodat het door alle collega’s kon worden gebruikt, ook als zij geen FileMaker hebben geïnstalleerd.
De eerste tab “NRS” genereert genummerde TXT bestanden, met enkele opties.
De tweede tab “CutStacks” is een montage hulpje. De genereerde getallenreeks kopieer je naar de Acrobat plugin ‘QuiteImposing’ en daarmee blijven de geprinte pagina’s op de juiste volgorde na het snijden.
De derde tab “Repeat” is ook een montage hulpje voor ‘QuiteImposing’. Hiermee kun je snel en eenvoudig pagina’s van een PDF meerdere malen herhalen, en per pagina het gewenste aantal kiezen. Dit is met name handig bij visitekaartjes met per naam verschillende oplagen.
Een visitekaartje met variabele gegevens.
Visitekaartjes zijn ook zo’n product waarbij je veel profijt kunt hebben van een database.
Wat veel mensen niet weten is dat je ook afbeeldingen en QR- of barcodes codes variabel kunt maken.
Zo heb ik in dit voorbeeld de iconen van telefoon en mobiel variabel gemaakt. Bij een naam met een mobiel nummer komt er links een icoon met een icoon van een mobiele telefoon, hebben ze ook een vaste lijn dan komt die op positie twee met een telefoonhoorn. Heeft de persoon alleen een vaste lijn, dan komt deze op de linker plek, met bijhorend icoontje. (andere combinaties werken trouwens ook).
Rechts onderin is een variabele QR code met een z.g.n. v-card data. Wanneer je die QR scant kun je de persoon rechtstreeks in het adresboek van je telefoon opslaan. Daar heb je overigens geen internetconnectie voor nodig.
Voor een groothandel in kleding heb ik jarenlang labels en etiketten gemaakt, met daarop een artikelnummer, prijs, samenstelling en vrijwel altijd met een streepjescode. Dat is meestal een EAN-13 (GTIN-13) code. Andere varianten als bijv. Code39, Code128, en Kix (Postnet) zijn ook mogelijk.
Bij het maken van kalenders, agenda’s of planborden is het natuurlijk essentieel dat de data correct is. En veelal worden daar nog weeknummers en speciale gelegenheden bij weergegeven.
Dat kan natuurlijk handmatig, maar ik vind het prettiger om de data te genereren met behulp van Filemaker, zeker wanneer je dezelfde data voor meerdere kalenders kunt gebruiken.
Ook kunnen er dagelijkse/wekelijkse/maandelijkse citaten in verwerkt worden en/of maanstanden. Zelfs variabele afbeeldingen kunnen in de database gezet worden.
Tot slot koppel ik de data aan het stramien in InDesign.